DALL·E 2024-06-12 21.51.10 - Create an abstract image that fits the aesthetic of the #FriendsMatter project, focusing on the theme of migration and unity. Use the colors from the

VIOMIG

Violències masclistes d’àmbit social i comunitari envers les dones migrades i refugiades a Catalunya 

La violència masclista és un fenomen global que afecta totes les dones, independentment de la seva edat, classe social, origen racial o ètnic, etc.  Tanmateix, els efectes no són els mateixos per a totes elles. La perspectiva interseccional mostra com les dones estan travessades per diversos eixos d’opressió de manera que la seva vivència de la violència masclista adopta certes particularitats que cal tenir en compte a l’hora de dissenyar respostes adequades per a la seva erradicació. 

Actualment, a Catalunya, l’assentament de col·lectius migrats de geografies diverses ha comportat l’emergència i visibilització de formes específiques de violència masclista que prenen una especial rellevància en l’àmbit social i comunitari. El tràfic d’éssers humans amb fins d’explotació sexual, la mutilació genital femenina, els matrimonis forçats o l’assetjament sexual o per raó de sexe en un entorn laboral en són exemples paradigmàtics. Davant d’aquesta realitat, aquest projecte pretén comprendre com es manifesten i s’enfronten aquestes violències, posant la mirada en l’ús dels recursos i serveis d’atenció a les víctimes de violències masclistes per part de les dones migrades i refugiades. Si bé hi ha més estudis que s’han centrat en l’abordatge de les violències en l’àmbit de la parella, hi ha menys dades al voltant dels circuits i recursos públics per atendre les dones que han patit violències comunitàries. Per tal d’omplir aquest buit de coneixement, el VIOMIG fa una recerca qualitativa amb una durada d’un any que culminarà amb l’elaboració d’un informe final i recomanacions de millora per a una major adequació dels serveis genèrics a un públic divers. 

 

Objectiu

Comprendre com es manifesten i s’enfronten les violències masclistes d’àmbit social i comunitari, posant la mirada en els obstacles que tenen les dones migrades i refugiades a l’hora d’utilitzar els recursos i serveis públics d’atenció a les víctimes de violències masclistes, així com en les possibles limitacions per part dels professionals a l’hora d’atendre-les.

Metodologia

La investigació adopta una metodologia qualitativa que combina fonts primàries i secundàries, donant un pes important a l'anàlisi situada de les veus i experiències de les dones.

Resultats

Els resultats es plasmaran en un informe final que comprendrà l'anàlisi de les dades, així com recomanacions dirigides a l'adequació i millora dels serveis d'atenció a víctimes de violència masclista des d'una perspectiva interseccional, intercultural i basada en els drets humans.

ACCIONS DEL PROJECTE

  • Revisió de la literatura i disseny metodològic 
  • Mapeig dels serveis públics d’atenció a les violències masclistes d’àmbit social i comunitari a Catalunya 
  • Buidatge de dades estadístiques disponibles
  • Entrevistes en profunditat amb informants clau i amb dones migrades i refugiades
  • Anàlisi de dades i elaboració d’informe final  
  • Recomanacions per a la millora dels recursos i serveis públics des d’una perspectiva interseccional, intercultural i basada en drets humans. 

 

Reproducir vídeo

Fitxa del projecte

Dra. Sònia Parella (IP)

Dra. Carlota Solé 

Dra. Berta Güell 

Institut d’Estudis Catalans 

Febrer 2024 – Desembre 2024 

VIOMIG 

FINANCIA: